Słów kilka o czekoladzie

Warto się zastanowić dlaczego czekolada jest produktem, który wciąż pobudza wyobraźnie milionów osób na świecie. Aby to zrozumieć 

musimy przenieść się do Belize w południowo - wschodzniej części Półwyspu Jukatan. 

Właśnie tam, cofając się jakieś 2500 lat wstecz rozdarte ziarno kakaowca Majowie mieszali z pikantna papryką chili i miodem dzikich pszczół albo kukurydzą.


Hmmm można by rzec cóż za połączenie dziwnych elementów ze sobą ?

Otóż ten lekko gorzkawy i aromatyczny napój był niezbędnym elementem uroczystości państwowych, wznoszono nim toasty podczas uroczystości weselnych. 

Językoznawcy odkryli korzenie słowa cacao w języku Olmeków - jest to pierwsze z plemion które założył cywilizację na terenie dzisiejszego Meksyku.

Jest to dowodem na to że drzewa kakaowe uprawiano już ok X wieku p.n.e.

W taki więc sposób można zadac sobie pytanie: skąd i w jaki sposób kakao trafiło do Europy?

Jest bardzo dużo teorii na ten temat , gdyz jedni przypisują te zasługi Hiszpanowi Hernanowi Cortezowi, który z odziałem 500 żołnierzy podbił i opanował 
Panstwa Azteków, leżacego w Meksyku. Pierwszym natomiast europejczykiem który docenił , spróbował ziarna kakaowca był nikt inny jak Krzysztof Kolumb.

*******

Do dnia dzisiejszego czekolada jest napojem pokrzepiającym , wzmacniającym , dającym energię do działania.
Chroni przed wieloma chorobami, stymuluje układ odpornościowy i wzmacnia go , poprawia nastrój , a nawet UWAGA - chroni przed próchnicą.

Czekolada – w zależności od tego, czy w jej skład wchodzi mleko, czy też nie – zawiera od 55 do 62% cukru, 
ok. 30% tłuszczu i od 2 do 9% białka, jest też bogata w witaminy B1, B2, PP, E i D3, a także w jod, potas, żelazo, cynk. 
To właśnie dzięki zawartości tłuszczu, mleka w proszku i cukru wiele osób traktuje czekoladę jako stałe źródło energii. 
W zależności od zawartości cukru, czekolady dzielą się na: słodkie i półsłodkie (ponad 50% cukru); deserowe (40-50% cukru);
gorzkie (do 40% cukru).

Kakaowiec to wiecznie zielone drzewo.Osiąga wysokość od 10-15 metrów.Owoce kakaowca kształtem przypominają ogórek.Ma około 20-30 cm długości.
W każdym owocu kakaowca znajduje się 30-40 ziarenek o wielkości 2-3 cm. To z nich właśnie wytwarza się kakao, masło kakaowe i czekoladę.
Już w połowie XVII wieku powstały pierwsze batony ze zmielonego i sproszkowanego ziarna.Robiono tez czekoladowe pastylki oraz lody.

Słynne praliny wymyślił w 1679 roku francuski kucharz Pressis Praslin.

 

Czekolada z fr. le chocolat jest produktem bardzo cenionym, oryginalnym i wspaniałym na każdą okazję.

 Od tego momentu w Belgii i Francji rozpoczął się wyścig nad 
udoskonaleniem nadzień będących podstawa pralin. Najbardziej znane i uwielbiane to:

- GANACHE - delikatne nadzienie na bazie mieszanki czekolady oraz doprowadzonej do wrzenia śmietany czy likieru

- TRUFLE - mieszanka czekolady, cukru oraz masła z odrobiną likieru

- PRALINE - mieszanka jednakowej ilości suszonych orzechów i cukru z czekoladą

- GIANDUJA- kremowa, lekka pasta na bazie zmielonych orzechów laskowych , cukru oraz roztopionej lekkie czekolady.

********

W jaki sposób degustować czekoladę?

Każdy ze zmysłów ma ku temu możliwości:

WZROK
powinien ukazać nam czekoladę gładką, z lekkim połyskiem


DOTYK
powinien wyczuć aksamitną strukturę czekolady. Prawdziwa czekolada rozpływa się dopiero w ustach a nie w dloni.


SŁUCH
powinien usłyszeć lekki trzask łamiącej sie czekolady


ZAPACH
powinien kojarzyć się z kakao, jest lekki i aksamitny


SMAK
czekolada powinna rozpływać się lekko w ustach, sprawiać przyjemność, każde dotknięcie podniebienia powinno wywołać głębszy smak czekolady.
A po jej skonsumowaniu należy delektować się jej posmakiem jaki pozostanie w ustach.

 

Zachęcam do obejrzenia zdjęć z własnej kolekcji z Muzeum Czekolady w Paryżu, 

Le Musée Gourmand du Chocolat - Choco-Story
28 bd de Bonne Nouvelle 
75010 Paris